Vad är ett Electronic Travel Authorization (ETA)?

Visumbefriade utländska medborgare som flyger till eller transiterar via en kanadensisk flygplats behöver ett Electronic Travel Authorization. De som kommer in i Kanada via land eller hav behöver dock inte ett ETA. Dessutom behöver ett antal visumbefriade utländska medborgare inte ETA, så som amerikanska medborgare och resenärer med ett giltigt kanadensiskt visum. Kanadensiska medborgare, inklusive de med dubbla medborgarskap och permanent uppehållstillstånd, kan inte ansöka om ett ETA.
Ett ETA är giltigt i upp till 5 år eller till ditt pass går ut (vad som än kommer först). Om du skaffar ett nytt pass måste du också ansöka om ett nytt ETA. Med ett ETA kan man besöka Kanada så ofta man vill i upp till 6 månader i taget.

Vem ska ansöka om ett ETA?

Resenärer från följande land bör ansöka om ett ETA:
Andorra; Antigua och Barbuda; Australien;  Österrike; Bahamas; Barbados; Belgien; Brittisk medborgare; Brittisk medborgare (utomeuropeisk); Brittisk utomeuropeisk medborgare (åter tillåten i Storbritannien); Brittiskt utomeuropeiskt territorium-medborgare med medborgarskap genom födsel; härkomst, naturalisering eller registrering i ett av de brittiska utomeuropeiska territorierna Anguilla, Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Falklandsöarna (Malvinerna), Gibraltar, Montserrat, Pitcairnöarna, Sankta Helena, Turks- och Caicosöarna; Brittiska medborgare med uppehållsrätt i Storbritannien; Brunei Darussalam; Chile; Kroatien; Cypern; Tjeckien; Danmark; Estland; Finland; Frankrike; Tyskland; Grekland; Hongkongs särskilda administrativa region i Folkrepubliken Kina, måste ha ett pass utfärdat av Hongkong SAR; Ungern; Island; Irland; Israel, måste ha ett nationellt israeliskt pass; Italien; Japan; Republiken Korea; Lettland; Liechtenstein; Litauen; Luxemburg; Malta; Mexiko; Monaco; Nederländerna; Nya Zeeland; Norge; Papua Nya Guinea; Polen; Portugal; Samoa; San Marino; Singapore; Slovakien; Slovenien; Salomonöarna; Spanien; Sverige; Schweiz; Taiwan, måste ha ett vanligt pass utfärdat av utrikesdepartementet i Taiwan som innehåller personnumret; Amerikas förenta stater, lagligt permanent bosatt i; Vatikanstaten, måste ha ett pass eller resedokument utfärdat av Vatikanen.

Krav för att komma in i Kanada

De som reser till Kanada måste uppfylla följande krav:
Ha ett giltigt resedokument, till exempel ett pass.
Vara i god hälsa.
Inte ha några kriminella eller invandringsrelaterade domar.
Övertyga en invandringstjänsteman att du har band – så som ett jobb, hem, ekonomiska tillgångar eller familj – som tar dig tillbaka till ditt hemland.
Övertyga en invandringstjänsteman att du kommer att lämna Kanada i slutet av ditt besök.
Ha tillräckligt med pengar för din vistelse (mängden pengar du behöver kan bero på vistelsens längd och om du bor på hotell eller med vänner eller släktingar).