Kaj je elektronsko dovoljenje za vstop (dovoljenje ETA)?

Tujci, ki so izvzeti iz vizuma, ki letijo na kanadsko letališče ali so tam v tranzitu, potrebujejo veljavno dovoljenje ETA (veljajo izjeme). Tisti, ki vstopijo v Kanado po kopnem ali morju, ne potrebujejo dovoljenja ETA. Poleg tega številni tujci, ki ne potrebujejo vizuma, ne potrebujejo dovoljenja ETA, kot so državljani ZDA in potniki z veljavnim kanadskim vizumom. Kanadski državljani, vključno tisti z dvojnim državljanstvom in stalni prebivalci, ne morejo zaprositi za dovoljenje ETA.
Dovoljenje ETA velja do 5 let ali dokler ne poteče vaš potni list (karkoli nastopi prej). Če ste dobili nov potni list, morate zaprositi tudi za novo dovoljenje ETA. Z dovoljenjem ETA lahko obiščete Kanado, kolikor pogosto želite, za obdobje do šest mesecev skupaj.

Kdo mora zaprositi za dovoljenje ETA?

Za dovoljenje ETA morajo zaprositi potniki iz naslednjih držav:
Andora; Antigva in Barbuda; Avstralija; Avstrija; Bahami; Barbados; Belgija; Britanski državljani; Britanske narodnosti (čezmorsko); Britanski čezmorski državljani (ponovno pripuščeni Združenemu kraljestvu); Državljani Britanskih čezmorskih ozemelj z državljanstvom po rojstvu; s prihodom, naturalizacijo ali registracijo na enem od britanskih čezmorskih ozemelj Angvila, Bermudi, Britanski Deviški otoki, Kajmanski otoki, Falklandski otoki (Malvini), Gibraltar, Montserrat, Otok Pitcairn, Sveta Helena, Otoki Turks in Caicos; Britanske osebe s pravico do prebivanja v Združenem kraljestvu; Brunej Darussalam; Čile; Hrvaška; Ciper; Češka Republika; Danska; Estonija; Finska; Francija; Nemčija; Grčija; Hong Kong Posebna upravna regija Hongkonga Ljudske republike Kitajske, morajo imeti potni list, ki ga je izdala posebna upravna regija Hong Kong; Madžarska; Islandija; Irska; Izrael, morajo imeti nacionalni izraelski potni list; Italija; Japonska; Republika Koreja; Latvija; Liechtenstein; Litva; Luksemburg; Malta; Mehika; Monako; Nizozemska; Nova Zelandija; Norveška; Papua Nova Gvineja; Poljska; Portugalska; Samoa; San Marino; Singapur; Slovaška; Slovenija; Salomonovi otoki; Španija; Švedska; Švica; Tajvan, morajo imeti navadni potni list, ki ga je izdalo Ministrstvo za zunanje zadeve Tajvana, in ki ima uradno identifikacijsko številko, ZDA, zakoniti stalni prebivalci; Vatikanska mestna država, imeti morajo potni list ali potni list, ki ga je izdal Vatikan.

Zahteve za vstop v Kanado

Tisti, ki potujejo v Kanado, morajo izpolnjevati naslednje zahteve:
Imeti morajo veljaven potovalni dokument, kot je potni list.
Biti morajo v dobrem zdravstvenem stanju.
Ne smejo biti predhodno kazensko obsojeni ali obsojeni v zvezi s priseljevanjem.
Prepričati morajo uradnika za priseljevanje, da imajo stike – kot so služba, dom, finančno premoženje ali družina – zaradi katerih se bodo vrnili v svojo matično državo.
Prepričati morajo uradnika za priseljevanje, da bodo ob koncu obiska zapustili Kanado.
Imeti morajo dovolj denarja za svoje bivanje (znesek denarja, ki ga potrebujete, je odvisen od dolžine bivanja in ali boste bivali v hotelu ali s prijatelji ali sorodniki).