Čo je elektronické cestovné povolenie (ETA)?

Zahraniční občania z krajín s bezvízovým stykom, ktorí priletia alebo prestupujú na ktoromkoľvek kanadskom letisku potrebujú elektronické cestovné povolenie. Avšak, od osôb vstupujúcich do Kanady prostredníctvom pozemnej alebo námornej hranice nie je ETA vyžadované. Naviac, niektorí zahraniční občania z krajín s bezvízovým stykom nepotrebujú ETA (napr. občania Spojených štátov amerických alebo cestujúci s platnými kanadskými vízami). Kanadskí občania vrátane občanov s dvojitým občianstvom či trvalým pobytom nemôžu žiadať o ETA.
ETA platí maximálne po dobu 5 rokov alebo kým nevyprší platnosť vášho cestovného pasu (platí to, čo nastane skôr). Pokiaľ dostanete nový cestovný pas, musíte znovu zažiadať o ETA. S ETA môžete navštíviť Kanadu tak často, ako chcete, zakaždým však vždy maximálne na 6 mesiacov.

Kto by mal žiadať o ETA?

Cestujúci z nasledujúcich krajín by mali žiadať o ETA:
Andorra; Antigua a Barbuda; Austrália; Rakúsko; Bahamy; Barbados; Belgicko; britskí občania; britské osoby (zámorie); britskí občania zo zámoria; občania britských zámorských teritórií, ktorí získali občianstvo narodením, pôvodom, naturalizáciou alebo registráciou v jednom z britských zámorských teritórií Anguilla, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Falklandy (Malvíny), Gibraltár, Montserrat, Pitcairnove ostrovy, Svätá Helena, Turks a Caicos; britské osoby s domicilom v Spojenom kráľovstve; Brunej; Čile; Chorvátsko; Cyprus; Česká republika; Dánsko; Estónsko; Fínsko; Francúzsko; Nemecko; Grécko; zvláštna administratívna oblasť Čínskej ľudovej republiky Hongkong (osoby musia mať cestovný pas vydaný zvláštnou administratívnou oblasťou Hongkong); Maďarsko; Island; Írsko; Izrael (osoby musia mať izraelský národný cestovný pas); Taliansko; Japonsko; Kórejská republika; Lotyšsko; Lichtenštajnsko; Litva; Luxembursko; Malta; Mexiko; Monako; Holandsko; Nový Zéland; Nórsko; Papua Nová Guinea; Poľsko; Portugalsko; Samoa; San Maríno; Singapur; Slovensko; Slovinsko; Šalamúnove ostrovy; Španielsko; Švédsko; Švajčiarsko; Taiwan (osoby musia mať obyčajný cestovný pas vydaný Ministerstvom zahraničných vecí na Taiwane, ktorý obsahuje osobné identifikačné číslo); osoby s platným trvalým pobytom v Spojených štátoch; Vatikán (osoby musia mať cestovný pas alebo cestovný dokument vydaný Vatikánom).

Požiadavky pre vstup do Kanady

Osoby cestujúce do Kanady musia splňovať nasledujúce požiadavky:
Musia mať platný cestovný dokument, napríklad cestovný pas.
Musia mať dobrý zdravotný stav.
Nesmú byť odsúdení alebo byť usvedčený z imigračného priestupku.
Musia presvedčiť imigračného úradníka, že majú záväzky (napr. práca, domov, finančné aktíva alebo rodina), kvôli ktorým sa vrátia naspäť do vlasti.
Musia presvedčiť imigračného úradníka, že odídu z Kanady na konci svojho pobytu.
Musia mať dostatok finančných prostriedkov na celý pobyt (potrebné peniaze závisia od dĺžky pobytu a od toho, či budete bývať v hoteli, u priateľov alebo u rodiny).