Mi az az elektronikus utazási engedély (ETA)?

Minden vízummentességet élvező külföldi állampolgárnak, aki egy kanadai repülőtérre érkezik vagy kanadai repülőtéren átutazik, elektronikus utazási engedélyre van szüksége. A szárazföldön vagy a tengeren Kanadába belépőknek azonban nem kell ETA-t igényelniük. Ezen felül egyes vízummentességet élvező külföldi állampolgároknak sem kell ETA-t igényelniük, így például az Egyesült Államok állampolgárainak és az érvényes kanadai vízummal rendelkező utazóknak. A kanadai állampolgárok – ideértve a kettős állampolgárokat és az állandó lakóhellyel rendelkezőket – nem igényelhetnek ETA-t.
Az ETA legfeljebb 5 évig, illetve az útlevél lejáratáig (amelyik előbb következik be) érvényes. Amennyiben az Ön számára új útlevelet állítanak ki, akkor új ETA-t is kell igényelnie. Az ETA-val az érvényessége alatt annyiszor utazhatunk Kanadába, ahányszor csak szeretnénk, az egyes tartózkodások időtartama azonban csak legfeljebb 6 hónap lehet.

Kinek kell ETA-t igényelnie?

Az alábbi országok utazóinak kell ETA-t igényelniük:
Andorra; Antigua és Barbuda; Ausztrália; Ausztria; Bahamák; Barbados; Belgium; brit állampolgárok; tengerentúli brit polgárok; brit tengerentúli állampolgárok (újra kérelmezhető az Egyesült Királyságban); a tengerentúli területeken élő, születés útján megszerzett brit állampolgársággal rendelkező utazók; Anguilla, Bermuda, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Falkland-szigetek (Malvinas), Gibraltár, Montserrat, Pitcairn-sziget, Szent-Helén, Turks- és Caicos-szigetek brit tengerentúli területeiről származó, ott honosított vagy nyilvántartásba vett állampolgárok; az Egyesült Királyságban lakóhellyel rendelkező személyek; Brunei Darussalam; Chile; Horvátország; Ciprus; Cseh Köztársaság; Dánia; Észtország; Finnország; Franciaország; Németország; Görögország; A Kínai Népköztársaság Hongkongi Különleges Közigazgatási Területe, a Hongkong KKT által kiadott útlevéllel kell rendelkeznie; Magyarország; Izland; Írország; az izraeli állampolgároknak rendelkezniük kell izraeli nemzeti útlevéllel; Olaszország; Japán; Koreai Köztársaság; Lettország; Liechtenstein; Litvánia; Luxemburg; Málta; Mexikó; Monaco; Hollandia; Új-Zéland; Norvégia; Pápua Új-Guinea; Lengyelország; Portugália; Samoa; San Marino; Szingapúr; Szlovákia; Szlovénia; Salamon-szigetek; Spanyolország; Svédország; Svájc; Tajvannak a Tajvanon a Külügyminisztérium által kiadott általános útlevéllel kell rendelkeznie, amely magában foglalja a személyi azonosító számot; a jogszerűen az Egyesült Államokban állandóan tartózkodók; Vatikáni Városállam, a Vatikán által kiállított útlevél vagy úti okmánnyal kell rendelkezniük.

Kanadába történő belépésre vonatkozó követelmények

A Kanadába utazó személyeknek az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:
Rendelkezik érvényes úti okmánnyal, mint például útlevéllel.
Jó az egészségi állapotban kell lenniük.
Büntetlen előélet, nem folyt ellenük bevándorlással kapcsolatos eljárás.
Hitelt érdemlően tudják bizonyítani a bevándorlási tisztviselőnek, hogy munkahelyük, otthonuk, pénzügyi eszközeik vagy családjuk stb. biztosítja a visszajutását a hazájába.
Meg tudják győzni a bevándorlási tisztet, hogy látogatásuk végeztével elhagyják Kanadát.
Van elég pénzük a tartózkodása idejére (a szükséges pénzösszeg a tartózkodás hosszától is függ, valamint attól, hogy szállodában, barátoknál vagy rokonoknál szállnak-e meg).