Co je elektronické cestovní povolení (ETA)?

Občané cizích zemí osvobozených od vízové povinnosti letící do Kanady nebo přestupující na kterémkoliv kanadském letišti potřebují elektronické cestovní povolení. Nicméně, pokud vstoupí na kanadské území přes pozemní nebo námořní hranici, ETA nepotřebují. Navíc, od některých občanů cizích zemí osvobozených od vízové povinnosti se ETA nevyžaduje, například od občanů Spojených států amerických nebo od cestujících s platnými kanadskými vízy. Kanadští občané včetně osob s dvojím občanstvím nebo s trvalým pobytem nemůžou žádat o ETA.
ETA je platné maximálně 5 let nebo do vypršení platnosti cestovního pasu (záleží na tom, co nastane dřív). Pokud obdržíte nový cestovní pas, musíte si také znovu zažádat o ETA. S ETA je možné navštívit Kanadu libovolně často, pokaždé maximálně na 6 měsíců.

Kdo má žádat o ETA?

Cestující z následujících zemí mají žádat o ETA:
Andorra; Antigua a Barbuda; Austrálie; Rakousko; Bahamy; Barbados; Belgie; občané Velké Británie; britské osoby s britským pasem (zámoří); občané britských závislých území; občané britských závislých území, kteří získali občanství narozením, původem, naturalizací nebo registrací v jednom z britských zámořských teritorií Anguilla, Bermudy, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Falklandy (Malvíny), Gibraltar, Montserrat, Pitcairnovy ostrovy, Svatá Helena, Turks a Caicos; britské osoby s domicilem ve Spojeném království; Brunej; Čile; Chorvatsko; Kypr; Česká republika; Dánsko; Estonsko; Finsko; Francie; Německo; Řecko; občané Hongkongu – zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky (musí mít cestovní pas vydaný zvláštní správní oblastí Hongkong); Maďarsko; Island; Irsko; Izrael (musí mít izraelský národní cestovní pas); Itálie; Japonsko; Korejská republika; Lotyšsko; Lichtenštejnsko; Litva; Lucembursko; Malta; Mexiko; Monako; Nizozemsko; Nový Zéland; Norsko; Papua Nová Guinea; Polsko; Portugalsko; Samoa; San Marino; Singapur; Slovensko; Slovinsko; Šalamounovy ostrovy; Španělsko; Švédsko; Švýcarsko; Tchaj-wan (musí mít obyčejný cestovní pas vydaný Ministerstvem zahraničních věcí na Tchaj-wanu, který má osobní identifikační číslo); osoby s uděleným trvalým bydlištěm ve Spojených státech amerických; občané Vatikánu musí mít cestovní pas nebo cestovní dokument vydaný Vatikánem.

Požadavky pro vstup do Kanady

Cestující do Kanady musí splňovat následující požadavky:
Musíte mít platný cestovní dokument, například cestovní pas.
Musíte být zdravotně v pořádku.
Nesmíte být odsouzen(a) z trestného činu nebo usvědčen(a) z imigračního přestupku.
Musíte přesvědčit imigračního pracovníka, že máte závazky (např. práce, domov, finanční aktiva nebo rodina), kvůli kterým se budete muset vrátit zpátky do vlasti.
Musíte přesvědčit imigračního pracovníka, že na konci vašeho pobytu opustíte Kanadu.
Musíte mít finanční prostředky dostačující na celou délku vašeho pobytu (množství peněz, které budete potřebovat, může záviset od délky pobytu a od toho, jestli budete bydlet v hotelu, s rodinou nebo s přáteli).