Какво представлява Електронното разрешително за пътуване (ЕРП)?

Освободените от задължение за притежание на виза чуждестранни граждани, които летят до или пътуват транзитно през канадско летище се нуждаят от електронно разрешително за пътуване. Изключение правят онези граждани, които влизат в Канада със сухоземен или морски транспорт. Освен тях, за редица чуждестранни граждани, освободени от задължение за притежание на виза, не се изисква ЕРП — в това число влизат граждани на САЩ и пътуващи притежатели на валидна виза за Канада. Канадски граждани, както и такива с двойно гражданство и статут на постоянно пребиваващи не могат да кандидатстват за ЕРП.
ЕРП е валидно до 5 години или до изтичане на паспорта (което от двете събития настъпи първо). Ако ви бъде издаден нов паспорт, ще трябва да кандидатствате и за ново ЕРП. ЕРП позволява неограничен брой посещения на Канада в рамките на период от 6 месеца.

Кой трябва да кандидатства за ЕРП?

За ЕРП следва да кандидатстват пътуващи от Австралия, Австрия, Андора, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамските острови, Белгия, Британските задморски територии, граждани на Британските задморски територии с право на завръщане в Обединеното кралство, граждани на Британските задморски територии по рождение, произход, натурализация или регистрация в Британските задморски територии на Ангила, Бермуда, Британските Вирджински острови, британски поданици с право на пребиваване в Обединеното кралство; Бруней Дарусалам; държава град Ватикан, с паспорт или документ за пътуване, издаден от Ватикана; Великобритания; Германия; Гибралтар; Гърция; Дания; Естония; Израел, с израелски паспорт; Исландия; Испания; Италия; Ирландия; Каймановите острови; Кипър; Република Корея; Латвия; Литва; Лихтенщайн; Люксембург;
Монсерат; Малта; Мексико; Монако; Нидерландия; Нова Зеландия; Норвегия; остров Питкерн; Света Елена; острови Търкс и Кайкос; Финландия; Франция; специален административен район на Народна република Китай Хонконг, с паспорт, издаден от Хонконг САР; Папуа Нова Гвинея; Полша; Португалия; Самоа; Сан Марино; Сингапур; Словакия; Словения; Соломоновите острови; лица със статут на постоянно пребиваващи в Съединените Щати; Тайван, с обикновен паспорт, издаден от Министерство на външните работи в Тайван, с посочен личен идентификационен номер; Унгария; Фолкландските острови (Малвински острови); Хърватия; Република Чехия; Чили; Швейцария; Швеция; Япония.

Изисквания за влизане в Канада

Желаещите да пътуват до Канада, трябва да отговарят на следните изисквания:
Да притежават валиден пътнически документ, например паспорт.
Да са в добро здравословно състояние.
Да нямат наказателна присъда или такава, свързана с имиграционни нарушения.
Да могат да докажат пред имиграционното длъжностно лице, че са обвързани с родната си държава посредством работа, дом, финансови активи или семейство, поради което имат намерение да се завърнат в нея.
Да могат да докажат пред имиграционното длъжностно лице, че ще напуснат Канада при изтичане срока им за посещение.
Да разполагат с достатъчно парични средства за престоя си (сумата, която би била необходима зависи от срока на престоя и вида настаняване – хотел, приятели или роднини).